
Tak a máme to tady zase. Když už se zdálo, že se snad v České republice podařilo dát vše do pořádku a lidé si budou moci opět bezpečně kupovat kuřecí maso, což v loňském a předloňském roce vůbec neplatilo, je tu další případ závažného nálezu ze strany Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Zase se to stalo
Ta konstatovala, že Lidl prodával kuřecí maso s obsahem salmonely, což není žádná legrace. To je jedna z nejzávažnějších věcí, která se může dodavateli a prodejci masa přihodit. Jde přitom o produkt prodávaný pod privátní značkou Lidlu, která se jmenuje Řezníkova čerstvá porce.
“V potravině byla zjištěna přítomnost patogenní bakterie Salmonella Infantis, která může způsobit onemocnění salmonelózu,” uvedla SZPI ve své zprávě.
Vzorek byl odebrán v prodejně v Pardubicích, ovšem je pravděpodobné, že to nebude ojedinělý případ, ale zasažena bude celá dodávka. Jak už to tak ale bývá, k rozboru a informování veřejnosti dochází až s velkým zpožděním.

Jak se to mohlo stát?
Datum spotřeby těchto kuřecích řízků totiž bylo do 5. října 2024. Je tedy logické, že už se v prodejnách nenachází. Lidé je jednoduše vykoupili, odnesli domů a z větší části snědli.
Jak však poukazují inspektoři, mnozí si je mohli dát například na mrazák. Ovšem ani v takovém případě je nekonzumujte, protože zamrazení nemá na tuto záležitost žádný vliv. Maso zkrátka musíte vyhodit do koše.
Čtěte také: V Česku nečekaně zkrachoval velký obchodní řetězec. Zákazníky navíc okradl při posledním nákupu
Je zvláštní, že SZPI neudává jméno dodavatele, protože to je zásadní. V kolonce země původu je uvedena Česká republika, avšak je otázkou, zda zde nedocházelo k nějakým čachrům a přebalování zboží. Pravidelně se k nám totiž zaváželo zboží od společnosti We Trade s.r.o., která ho tahala z Ukrajiny a které mělo velmi často tento problém.
Foto: Shutterstock