
Nějakou dobu se zdálo, že se obchodní řetězce doslova utrhly ze řetězu, pokud šlo o dovoz masných výrobků do České republiky. Lidé potom měli poněkud obavy z toho, co si v obchodě vlastně kupují. Bylo jasné, že je potřeba tomu učinit přítrž.
Už to stačilo
Obchody tak musí udržovat maso čerstvé. Tady platí velmi přísná pravidla. V případě chlazeného výsekového masa je možné udržovat teplotu maximálně +7 °C. Pokud jde o drůbež, potom je to +4 °C a mleté maso potom maximálně +2 °C.
Zároveň platí, že je maso nutné na prodejně udržovat oddělené od ostatních potravin. Tady se totiž dodržuje pravidlo proti křížové kontaminaci. Málokdo také ví, že je třeba balené maso udržovat daleko od baleného.
“Aha, tak už vím, proč je maso v obchodech vždy na dvou místech, a to nebalené u pulty a balené potom někde v chladících regálech,” říká paní Soňa z Prahy.

Vše přesně popsáno
Je také zakázáno v České republice prodávat maso, které by nebylo správně označeno. Etiketa vždy musí být přesná, přičemž jakékoliv pochybení se tvrdě trestá.
Předně je třeba dodržet, aby byl popis v českém jazyce, přičemž musí obsahovat druh masa, datum spotřeby a hmotnost. Je také nutné uvést výrobce nebo místo, kde bylo maso baleno.
Čtěte také: Velký řetězec v Česku prodával strašlivé maso. Okamžitě ho musíte vyhodit, jinak to těžce schytáte
Hodně důležitá je rovněž informace, kde došlo k samotné produkci masa. To se prodejci snaží často zakamuflovat, což je skutečně na pováženou. Jeden čas se sem dováželo ve velkém maso z Ukrajiny, které bylo přebaleno na Slovensku. Lidé si toho nevšimli a maso kupovali. Zemi původu však spolehlivě poznáte podle kódu na etiketě. Tato povinnost se vztahuje na maso vepřové, hovězí i drůbeží.
Foto: Shutterstock