Situace na trhu s drůbeží v České republice není vůbec dobrá. Do země se totiž dostává velké množství kuřecího masa z ukrajinských chovů, které sem dříve prakticky vůbec neproudilo. Pochybnosti panují hned z několika důvodů. Je toto maso opravdu kvalitní a splňuje veškeré potřebné podmínky? A nezlikvidujeme si takto náhodou naše chovy, které nejsou vůči vůči tomuto dovozu cenově konkurenceschopní.
Co to k nám proudí?
Jak uvádí zástupkyně Českomoravské drůbežářské unie, český zemědělec chce za kilogram prsních řízků 120 korun. Ovšem dovozce z Ukrajiny po obchodním řetězci požaduje pouhých 85 korun. Asi tušíte po kom tuzemské řetězce se zahraničními majitele sáhnou. Obvykle vždy po tom nejlevnějším, přičemž původ masa nějak zvlášť nestudují.
Čeští drůbežáři si stěžují, že jednoduše nejsou konkurenceschopní. Nejen na Ukrajině, ale také v Polsku, jsou totiž chovatelé drůbeže masivně podporováni a dotováni. Mimochodem, právě Poláci aktuálně spustili masivní vlnu salmonely v Evropě, když vyvezli kontaminovaná kuřata po celém kontinentu.
Podobné obavy panují i vůči masu z Ukrajiny. Ostatně, v minulých týdnech jsme tu měli významný záchyt salmonely v ukrajinských kuřatech, která se dostala do širokého prodeje. Státní veterinární správa však ujišťuje, že by to neměl být závažnější problém. To si nicméně nemyslí ministr zemědělství, který vyjádřil velké pochybnosti o podmínkách, v jakých jsou kuřata na Ukrajině chována.
Je třeba to řešit
Ostatně, v tomto smyslu už se vyjadřovala i Agrární komora České republiky. Ta před dovozem masa z této země varovala, protože zde prý nejsou dodržovány takové podmínky, jaké jsou standardem v zemích Evropské unie. Je pak jen otázkou času, kdy se do České republiky doveze něco opravdu špatného.
Navíc skutečně platí, že si nemůžeme nechat likvidovat tuzemské drůbežáře tím, že sem obchodní řetězce budou vozit maso kdovíodkud. Stejně si na něj přirazí pořádnou marži, takže cenovou výhodu na zákazníky nepředají, ovšem do budoucna se můžeme připravit alespoň o částečnou soběstačnost v chovu drůbeže, která nám zbývá.
Foto: Shutterstock
No proto si nakupuji jen V Rakousku… jen rakouské kuřátka i s drůbky, hovězí, vepřové, mouku, vejce, strouhánku… žadné červy uvnitř , pečivo je to kvalita na ukrajinský nebo polský sračky kašlu
Nu,to jsou ale saprátka pokud něco podobného dovolí a jestě hloupě komentují.Pryč s takovou bandou nýmandů.Valibřuch v zemedelství,elektrikář kozlem ve financích,modrá jalovice s trikem zelenáče,traktorista na sociálce,tečkař ve špitále,drzý saša co bere páteční diety doma,nu,je té pakáže víc.