Některé obchodní řetězce v České republice hřeší na to, že se lidé v problematice másla příliš nevyznají. Jejich hlavním kritériem je cena a domnívají se, že pokud něco nese označení máslo, je to to jediné správné a nemohou v tom stejně být žádné odlišnosti. Ovšem to je pravda jen do určité míry.
Obchody prodávají všechno možné
Pochopitelně platí, že aby něco mohlo nést označení máslo, musí to být v pořádku především z hlediska obsahu mléčného tuku. Toto označení může nést pouze výrobek, který obsahuje minimálně 80 % mléčného tuku, ale zároveň méně než 90 %. V Česku se ustálila výroba s 82 % tuku.
Zároveň obsah vody v másle nesmí překročit hranici 16 %. Přestože tento údaj na obalu výrobku nemusíte najít, pro výrobce je závazný a nesmí ho porušit. Pakliže by ve výrobku bylo více vody, už jde o klamání zákazníků. A abychom měli složení kompletní, pravé máslo může obsahovat maximálně dvě procenta mléčných netuků v sušině.
Možná vás překvapí, že to vše je možné splňovat, a přesto lze prodávat máslo, které není zrovna kvalitní. Dříve se tu podobné zboží nevyskytovalo, ale v poslední době ho obchodní řetězce v zájmu maximalizace zisků vozí ve velkém.
Jde o máslo, které trávilo velmi dlouhou dobu v mrazácích. Obvykle v podobě státních zásob, které se po čase vyměňují. Aby se na tom ale aspoň trochu vydělalo, pošle se takové máslo ještě do prodeje. V řadě zemí ho ale vůbec nechtějí, a tak často končí právě v Česku, kde ho obchodní řetězce berou všemi deseti. Vědí totiž, že když udělají pěknou akci, přilákají do obchodů zákazníky a bez problému ho vyprodají.
Rozdíl v másle je velký
“Stolní máslo je z mrazírenských zásob, kde smí být skladováno nejdéle 24 měsíců od data výroby při teplotě minus 18 °C a nižších. Smí se prodávat do 20 dnů od vyskladnění z mrazírny,” uvádí k tomu server dTest. V obchodech si tak můžete koupit máslo, které je staré klidně dva roky.
Naopak to, co většina zákazníků chce a co si myslí, že kupuje, i když pořizuje takto starý výrobek, je čerstvé máslo. To je výrobek, který se může prodávat maximálně 20 dní od data, kdy byl vyroben. Už z logiky věci je jasné, který z nich je lepší.
Starší máslo, byť bylo zmražené, může výrazně častěji jevit projevy žluknutí. Kromě toho, že potom nemá vůbec dobrou chuť a navíc zavání, může být v této podobě i velmi škodlivé. Rozhodně se tedy vyplatí porozhlédnout se po kvalitním čerstvém másle a nekupovat to staré, i když na něm ušetříte pár korun.
Foto: Shutterstock
No ještě že zde nenakupuji mám to kousek do Polska tam problémy nejsou, čím to je ? Že by lepší vláda