
Lidé se stále více obávají nákupů v tuzemských obchodech. Ty už totiž dávno nejsou garantem kvality potravin, ale spíše se zdá, že se snaží co možná nejvíce vydělat. A to činí hned ve dvou rovinách. Předně navyšují ceny do úrovní, které jsou jen obtížně přijatelné širokou veřejností a druhak nakupují zboží podřadné kvality, u kterého se potom snadno může ukázat i určitá škodlivost.
Pořádný malér
Přesně to se teď ve velkém měřítku odehrálo v obchodním řetězci Albert. Ten nejprve sám na webových stránkách informoval o tom, že z preventivních důvodů stahuje oblíbené máslo prodávané pod privátní značkou Čerstvé máslo.
To přitom patří k těm nejprodávanějším, protože má výhodnou cenu. Zdálo se, že obchod mohl mít určité podezření, že s výrobkem není všechno v pořádku, a tak ho raději stáhl. Jenže neprozradil zákazníkům, co přesně s ním mělo být špatně.
To odhalila až o pár dní později Státní zemědělská a potravinářská inspekce, kterou to rozhodně nenechalo chladnou a navzdory kroku Albertu vše zveřejnila černé na bílém.

Lidé máslo měli rádi
“Inspektoři SZPI na základě senzorické analýzy zjistili, že výrobek nepříjemně zapáchal, podobně jako kyselina máselná,” uvedla SZPI na svých webových stránkách s tím, že nebylo zjištěno nevhodné skladování a máslo ani nebylo prošlé.
“No to mi ani neříkejte, tohle máslo kupuji nepřetržitě asi pět let. Je ale pravda, že někdy nám moc nechutnalo, kvalita hodně kolísá,” říká pro server Mix24.cz paní Mirka z Prahy.
Každopádně si na tento výrobek dávejte pozor i do budoucna. Platí totiž, že zachytit se podaří jen skutečné minimum případů škodlivých potravin. Je tedy třeba nakupovat opravdu obezřetně, abyste se nenechali napálit.
Foto: Shutterstock