Vejce patří mezi nejžádanější komodity mezi českými zákazníky. Jde o velmi chutnou potravinu, která přináší značné benefity, o čemž se dlouho vedly diskuze. Dnes už ale spousta lidí konzumuje klidně několik vajec denně, tudíž spotřeba prudce stoupá.
Dopadne to špatně
Oproti minulým letům razantně stouply také ceny. Vejce zkrátka už nikdy nebudou tak levná jako dříve, ba právě naopak. Dojde ke zrušení klecových chovů, což tuto potravinu musí zákonitě zdražit, jelikož její produkce bude nést vyšší náklady a vajec bude méně.
To však s sebou přináší i další faktor, kdy určitá vejce by z trhu mohla definitivně zmizet. Jde o oblíbená hnědá vejce, která mají zákazníci raději než ta bílá. Jenže se zároveň ukazuje, že vyprodukovat hnědé vejce je dražší než v případě bílého.
“Aktuálně nevidím jediný argument, který by hrál ve prospěch hnědých vajec,” uvedl Peter van Horne pro server Dutch News. Důvodem je skutečnost, že bílé slepice dokáží snést 450 vajec za 18 měsíců, zatímco hnědé slepice dají pouhých 380 vajec za stejnou dobu.
Zákazníkům se to nelíbí
Například Lidl v řadě zemí prodává už jen bílá vejce, stejně jako konkurenční Albert. Podobně by to brzy mělo být také v České republice, jelikož chovatelé zjišťují, že bílé slepice snášející bílá vejce jsou po všech stránkách lepší. Jsou dokonce i méně agresivní vůči ostatním svého druhu.
“To by mě pořádně namíchlo. Bílá vejce nemám rád, více mi chutnají ta hnědá. Klidně si za ně i pár korun připlatím,” říká pan Alois Černý z Prahy. “Obchody jsou tady od toho, aby nám dávaly široký výběr potravin. Ne, že se rozhodnou prodávat jenom něco.“
Foto: Shutterstock