Z nějakého důvodu patří kuřecí maso v České republice mezi ty nejoblíbenější vůbec. Zahraniční gurmáni by nad tím pravděpodobně kroutili hlavou, protože z kuřete toho moc nevykouzlíte, a oproti vepřovému nebo hovězímu masu nenabízí valné chutě, avšak jak se říká, proti gustu, žádný dišputát. Je však mimořádně důležité, aby si lidé kupovali kvalitní kuřecí maso, protože tady se toho dá pokazit opravdu hodně.
Varování se naplnilo
Jak se přitom zdá, obchodní řetězce na to příliš nedbají a snaží se zákazníkům nabízet všechno možné, hlavně když se jim to povede levně nakoupit. Dlouhou dobu to může bez povšimnutí procházet, ale právě v těchto týdnech se konečně dozvídáme, co to vlastně konzumujeme. Státní zemědělská a potravinářská inspekce se totiž ve velkém pustila do kontrol kuřecího masa a nachází opravdu nepříjemné věci.
V krátké době už tu máme třetí případ vysoce závadného kuřecího masa, které se prodávalo ve velkém. Tentokrát v Penny Marketu a obsahovalo salmonelu. Šlo o kuřecí prsní řízky, jejichž dovozcem byla nechvalně známá společnost We Trade. Ta je přebalila na Slovensku, aby alespoň trochu zastřela zemi původu, kterou je Ukrajina.
Ne snad, že by z této země proudily nutně špatné potraviny. Leccos se v tomto ohledu přehání, ale na druhou stranu, v případě kuřecího masa bychom měli být skutečně na pozoru. Například Agrární komora České republiky už před několika měsíci před takovýmto dovozem kuřecího varovala, a to s ohledem na potenciálně nedostatečné kontrolní mechanismy na Ukrajině, kde zkrátka neplatí tak přísné podmínky jako v Evropské unie.
Lidé už to nechtějí
Teoreticky by sice mělo být vše v pořádku a dovoz je povolen, jak to ale chodí v praxi, to je velká otázka. Že to nebude žádná sláva, dokládá právě produkt, který se dostává do českých obchodů a posléze i na talíře tuzemských domácností.
Penny Market není prvním obchodem, který prodával takto závadné maso. Krátce před ním se to týkalo Tesca a ještě předtím velkoobchodu JIP. Problém je také v tom, že výsledky kontrol přicházejí se zpožděním, a to v případě masa, které se prodává čerstvé, znamená, že už je obvykle všechno prodáno a snězeno.
“Opravdu mě znepokojuje, co tu obchodní řetězce prodávají. Myslela jsem, že si pořádně zkontrolují dodavatele, ale zjevně nikoliv. Maso teď už kupuji výhradně z českých chovů, nic jiného už bych si netroufla, a to i když je podstatně dražší,” uvedla pro Mix24.cz paní Anička z Karviné.
Foto: Shutterstock