Už dávno není nejznámější ve své domovině, tedy v Mexiku. Jde o kaktus, který je možné pěstovat dokonce i v našich podmínkách. Opuncie se používá z mnoha aspektů, avšak více méně všechny vedou ke kosmetice – pro pěstování krásy a ke konzumaci – zajištění hubnutí. Čím a jak je to způsobeno?
Opuncie (Opuntia) neboli nopál je rod rostlin z čeledi kaktusovité, na jaře oslní svými krásnými květy, po kterých následují středně velké plody, které jsou jedlé a mají velmi lahodnou chuť. Opuncie se vyjímá mnohostranným použitím.
Využití na krásu – přírodní botox i pomocník v boji s akné
Přípravky z opuncie mají výrazné hydratační účinky, což má viditelný vliv na zlepšení pokožky. Díky tomu se jedná o ideální ingredienci pro různé produkty, jako jsou mýdla, šampony, krémy apod.
Nejznámější je opunciový olej, který je pokládán za nejcennější a bývá považován za přírodní botox. Olej působí coby sérum na jemné vrásky okolo rtů i očí, dokáže odstranit kruhy pod očima, taktéž stahuje póry. Hodnotný olej z opuncie udrží vodu v kůži, čímž ji regeneruje, hydratuje a vyživuje prostřednictvím omega kyselin, antioxidantů a vitamínů.
Efektivní účinek proti zdravotním obtížím i nadváze
Jednou z nejvíce využívaných vlastností opuncie je pomoc při redukci váhy. Hubnutí je způsobeno tím, že u konzumenta je vyvolán pocit nasycenosti, za což může vláknina obsažená v nopálu, která odvádí pocit hladu, výrazně zlepšuje trávení a napomáhá k udržení střev v dobrém stavu. Aminokyseliny, vitamíny, sacharidy, minerály ukryté v plodech opuncie brání úbytku svalstva a dodávají celkovou energii, podporují metabolismus a spalování podkožního tuku. Nopál zabraňuje vstřebávání tuků, cukrů i cholesterolu.
V plodech opuncie se nachází vláknina, vitamíny, minerály, aminokyseliny a tímto blahodárně působí proti volným radikálům, stresu i proti úzkosti.
Čerstvé plody lze konzumovat jako ovoce přidáním do salátu, tvarohu, jogurtu, ovesné kaše apod.
Foto: Freepik