Vláda si stále hraje na to, že platí určitá protipandemická opatření, ale realita je úplně jiná. Každý přitom dělá jakoby nic. Dokonce i policie, která by dodržování opatření měla vymáhat, tak téměř nikdy nečiní. Češi tak například už dlouhé týdny nenosí respirátory na veřejnosti, přestože musí. A u restaurací a hospod je také zajímavá situace, jak popsal Zdeněk Pohlreich v televizi CNN Prima News.
Podle slavného šéfkuchaře lidé vzali rozvolnění do vlastních rukou. Naprostým standardem jsou velké shluky lidí u výdejových okének restauračních zařízení. Ti potom konzumují na okolních chodnících, případně lavičkách. “Rozvolnění probíhá živelně na základě toho, že se udělalo hezké počasí,” uvedl Pohlreich.
Mnoho restaurací také nechává k využití své venkovní posezení, které by sice měly mít zavřené, ale hospodští tvrdí, že těžko mohou vymáhat, když si tam někdo sedne s objednávkou z okénka. S tím souhlasí také Pohlreich. Není podle něj věcí podnikatelů, aby vymáhali dodržování opatření. Nemají ani lidem říkat, aby se neshlukovali.
Restaurace, bary a kavárny jsou s krátkou prosincovou přestávkou zavřené od 14. října, tedy už přibližně sedm měsíců. Vláda přitom s částečným otevřením restaurací počítá až ve čtvrtém rozvolňovacím balíčku, který bude aplikován tehdy, kdy incidence klesne na 75 případů na sto tisíc obyvatel.
Nikdo však nedokáže říct, kdy to bude. To je další věc, která Zdeňku Polhreichovi vadí. “Za posledních 15 měsíců jsme se odnaučili plánovat. Netroufám si předvídat, co bude nebo nebude. Byli jsme zavření 7 měsíců s třítýdenní pauzou. Ze všeho nejvíc bychom ocenili, kdybychom věděli, kdy budeme moct otevřít,” uvedl šéfkuchař.
Foto: Shutterstock